ITOXcontrol stelt inname Roemeens drinkwater veilig (Toxcontrol)

Case: ITOXcontrol waarborgt de opname van Roemeens drinkwater

Het Roemeense waterleidingbedrijf Apavital heeft een meetstation geïnstalleerd om de inname van water uit de rivier de Prut te waarborgen. Het meetstation maakt deel uit van een geïntegreerde monitoring die plotselinge veranderingen in de waterkwaliteit van de rivieren signaleert, waardoor Apavital passende maatregelen kan nemen, in het ergste geval een stop van de inname. De iTOXcontrol is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf microLAN dat wereldwijd bijna 100 stations heeft geïnstalleerd en daarmee de watervoorziening in steden als Amsterdam, Washington, Parijs, Londen, Shanghai en Beijing veiligstelt.

“Het station in Roemenië is heel bijzonder voor ons”, vertelt directeur Joep Appels van microLAN. “Het monitoringsysteem als geheel is in detail beschreven en Apavital heeft een protocol ontwikkeld met vervolgacties en beheerprocedures. Als ons biobewakingsinstrument een alarm geeft, weet hun personeel precies hoe het moet. ” Appels is erg blij met het Roemeense drinkwaterbedrijf als nieuwe klant. “De meeste van onze klanten, zowel waterleidingbedrijven als industriële watergebruikers, gebruiken de iTOXcontrol als een stand-alone station en hebben niet al hun waterkwaliteitsgegevens volledig geïntegreerd in één monitoringsysteem”, legt Appels uit. Meer toxiciteit, minder licht van bacteriën microLAN heeft de iTOXcontrol bio-monitor helemaal zelf ontwikkeld. Het eerste systeem werd in 2006 opgeleverd en zes jaar geleden was het het eerste biobewakingsstation dat
verzamelde zijn gegevens on-line.

De iTOXcontrol detecteert de acute toxiciteit van oppervlaktewater 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het maakt gebruik van vers bereide Vibrio fi scheribacteriën rechtstreeks uit een luminescerende cultuur. In contact met het oppervlaktewater produceren de bacteriën minder licht naarmate de toxiciteit toeneemt. De lichtproductie wordt gemeten met een fotovermenigvuldiger.

Vroegtijdige waarschuwing maakt onmiddellijke reactie mogelijk

De iTOXcontrol is een uniek systeem voor het online monitoren van de toxiciteit van afval-, oppervlakte-, drink- of proceswater. Het is een systeem voor vroegtijdige waarschuwing om plotselinge piekwaarden van chemische en andere giftige verontreinigingen, zoals zware metalen, binnen 15 minuten te signaleren. In elk geval of bij uitval is het mogelijk om binnen enkele minuten te handelen, vergeleken met routinematig gemeten parameters die uren of soms dagen nodig hebben om plotselinge veranderingen in de waterkwaliteit te signaleren. Door de snelle waarschuwing door iTOXcontrol is het mogelijk om mogelijke schade te beperken of de vervuiling te beperken tot een klein deel van het drinkwaterdistributienetwerk.