TOXcontrol: online toxiciteitsmonitoring voor chemische screening

  • TOXmini voor toxiciteitstesten in het laboratorium en in het veld

  • iTOXcontrol voor geïntegreerde online toxiciteitsbewaking

De TOXcontrol gebruikt een afname van de luminescentie van de lichtgevende bacteriën als effecteindpunt om de toxiciteit van watermonsters te meten. De acute test met deze bacteriesoort is een van de meest en bekendste ecotoxiciteitstesten en wordt sinds de jaren tachtig gebruikt in ecotoxicologisch onderzoek (Diehl et al). Er is een grote hoeveelheid literatuur over de gevoeligheden van deze test beschikbaar en deze is besproken door (Kaiser et al, 1980). Vanwege de gevoeligheid voor verschillende stofgroepen en de korte tijd die nodig is om de test uit te voeren, is de toxiciteitsbeoordeling met Vibrio visscheri is internationaal gestandaardiseerd en geaccrediteerd (ISO 11348 Bepaling van het remmende effect van watermonsters op de lichtemissie van Vibrio visscheri).

analyzer aangepast in online monitor

MicroLAN was in 2004 het eerste bedrijf dat deze analyser liet aanpassen voor online gebruik in een biomonitor met geautomatiseerde verwerking en meting van watermonsters. Het is aangetoond dat deze biomonitor geschikt is voor de waterkwaliteitsmonitoring van de Donau en de Rijn en het instrument is ook gebruikt voor de evaluatie van grondwatersanering (Küster et al).

De EWSL van de EPA in Cincinnati, Ohio (VS) heeft onderzoek gedaan naar het ontwikkelen en testen van biologische online toxiciteitsmonitors voor gebruik in waterdistributiesystemen en stroomgebiedbeheer om tijdrelevante informatie te verkrijgen over de toestand van de waterkwaliteit. Een 2% natriumchloride-oplossing met 5 mg / L natriumthiosulfaat werd in de TOXcontrol gebruikt als verdunningsmiddel om de bioassay een mariene omgeving te geven en om te dechloreren bij gebruik van gechloreerd leidingwater. Basislijntests van de TOXcontrol toonden geen merkbare remmingen van de Vibrio visscheri door toevoeging van natriumthiosulfaat in de geselecteerde concentratie (Allen et al).