Geautomatiseerde monsternemer met gelijktijdige filtratie- en reinigingsprocedures

Bron: Stadler, Farnleitner, Zessner, (2017), TU Wien

Ontwikkeling en evaluatie van een zelfreinigende, op maat gemaakte autosampler, bestuurd door een goedkope RasperryPi-microcomputer voor online enzymatische activiteitsmetingen

Een volledig geautomatiseerd apparaat op locatie (SAMP-FIL) dat waterbemonstering mogelijk maakt met gelijktijdige filtratie en effectieve reinigingsprocedures van de componenten van het apparaat, werd ontwikkeld en in de praktijk getest. De SAMP-FIL is op maat gemaakt met in de handel verkrijgbare componenten en werd bestuurd door een RaspberryPi-computer met één kaart die open-source software bedient. SAMP-FIL is ontworpen voor monstervoorbehandeling met minimale monsterwijzigingen om te voldoen aan de vereisten van meetapparatuur ter plaatse die geen grove zwevende stoffen kan verwerken tijdens de meetprocedure of cyclus. Een zeer effectieve reinigingsprocedure zorgt voor een vers en minimaal veranderd monster voor het aangesloten meetapparaat.

Online metingen van enzymatische activiteit

De constructie en geprogrammeerde software maakt het gebruik van SAMP-FIL voor verschillende aangesloten meetapparatuur mogelijk. De voorbehandeling van het SAMP-FIL-monster werd gedurende meer dan een jaar getest op snelle en on-site enzymatische activiteit (beta-D-glucuronidase, GLUC) bepaling (BACTcontrol) in met sediment beladen stroomwater. Aangenomen werd dat de voorheen gebruikte gepatenteerde bemonsteringsopstelling leidde tot een aanzienlijke demping van het meetsignaal vanwege de gevoeligheid voor verstopping, ophoping van vuil en accumulatie van biofilm. De implementatie van SAMP-FIL heeft de foutloze looptijd en meetnauwkeurigheid van BACTcontrol-apparaten aanzienlijk vergroot. Dit artikel beschrijft hoe goedkope microcomputers, zoals de RaspberryPi, door operators kunnen worden gebruikt om gevestigde meetsystemen substantieel te verbeteren via effectieve bemonsteringsapparatuur. Bovendien onderstrepen de resultaten van deze studie het belang van een adequate monstervoorbehandeling voor de kwaliteit van metingen ter plaatse.

Philipp Stadler (TU Wenen)

Philipp Stadler (TU Wenen)

Philipp Stadler (TU Wenen)