Technologieën die door aquavalens worden gebruikt, zijn robuust en leveren betrouwbare gegevens over het aantal pathogenen in watervoorzieningssystemen

Kennis van het voorkomen van ziekteverwekkers in drinkwaterbronnen is nodig om de robuustheid van waterzuivering te kunnen beoordelen.

Een grondige evaluatie was nodig om ervoor te zorgen dat de technologieën die door het Aquavalens-project worden gebruikt, robuust zijn en betrouwbare gegevens opleveren over het aantal pathogenen in watervoorzieningssystemen. Aquavalens organiseerde en implementeerde een uitgebreid testprogramma voor de nieuwe technologieën, zoals concentratiemethoden voor grote volumes, detectietechnieken voor verschillende soorten watergedragen pathogenen en geïntegreerde platforms in echte watersystemen voor online detectie van indicatoren. Er werd een multidisciplinair team samengesteld dat bestaat uit universiteiten, technologische centra,

De ondernomen activiteiten omvatten het bemonsteren en analyseren van watermonsters om door water overgedragen pathogenen op geselecteerde locaties in verschillende grote drinkwaterdistributiesystemen in Europa te detecteren. Deze sites omvatten drinkwaterzuiveringsinstallaties (DWTP's) en distributienetwerken (DN's). De belangrijkste doelstellingen van dit deel van het Aquavalens-project waren om het potentiële gebruik en de toepasbaarheid van deze technologieën in echte systemen aan te tonen, en om te beoordelen hoe ze kunnen helpen om de waterveiligheid te beheren. Dit onderzoek beoogt ook aanbevelingen te doen over de toepasbaarheid van de verschillende analytische instrumenten in grote watersystemen.

Meer details over de resultaten van de pilot van de BACTcontrol bij Aguas de Barcelona zullen worden gepubliceerd in een IWA-publicatie: Microbiologische sensoren voor de drinkwaterindustrie (in de pers).

Download meer informatie

Piloot Aguas de Barcelona

Aquavalens_finale-versie_brochure