Hightech waterkringloop in de woestijn

Midden in de woestijn bij het militaire kamp van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali heeft Han Wissink van de MasterMind Company een compacte waterzuiveringsinstallatie gebouwd om afvalwater direct om te zetten in drinkwater. Het was geen eenvoudige taak, maar vooral dankzij geavanceerde online monitoring, waaronder de detectie van colibacteriën, onttrekt het kamp nu slechts 35% grondwater per dag, wat een reductie is van 65%. Als het aan Wissink ligt, is dat nog maar 25%. De waterzuiveringsinstallatie MasterMind op het VN-kamp in Mali is uitgerust met een online BACTcontrol-sensor gemaakt door microLAN uit Brabant.

Wateringenieur Han Wissink heeft de afgelopen twee jaar veel tijd doorgebracht in Camp Castor in Mali waar Nederlandse en Duitse troepen gestationeerd zijn voor de VN-vredesmissie. Op verzoek van het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft Wissink een compacte installatie bij het kamp gebouwd
die het afvalwater behandelt en er drinkwater van maakt. Zijn bedrijf MasterMind is eigenaar van de installatie en wordt betaald door het Nederlandse Ministerie van Defensie voor de behandelde kubieke meters water die hij levert.

Online monitoring van coliforme bacteriën

De waterzuiveringsinstallatie MasterMind op het VN-kamp in Mali is uitgerust met een online BACTcontrol-sensor gemaakt door microLAN uit Brabant. De sensor detecteert de microbiologische activiteit in het water en geeft binnen één tot twee uur een meetresultaat. Normaal gesproken wordt een dergelijke meting gedaan op basis van een monster dat in een laboratorium is onderzocht, wat tot drie dagen kan duren.
De BACT-controle meet de specifieke enzymatische activiteiten van coliformen, bijv
E. coli als indicator voor de aanwezigheid van bacteriële besmetting. Voor de installatie in Mali was het de 'ontbrekende schakel' aangezien bij mogelijke besmetting de drinkwatervoorziening nu vrijwel direct kan worden stopgezet. Zonder deze online monitoring zouden watermonsters moeten worden geanalyseerd in een laboratorium of ter plaatse met behulp van 24-uurs veldtesten.
De BACTcontrol-sensor maakt deel uit van een procesbewakingssysteem dat is ontworpen en gebouwd door Qsenz. Het hele systeem is gemonteerd op panelen van Nederlandse makelij en hoefde toen alleen nog maar aangesloten te worden op de stroom- en waterleidingen in de camping.

Downloaden het artikel